21 Eylül 2009 Pazartesi

Keşke Yaşasaydı #1 Cliff Burton

Evet. “Keşke Yaşasaydı” isimi yepyeni bir yazı dizisinin başlangıcını yapmaktan gurur duyuyorum. Başlangıcı Cliff Burton ile yapmaya karar verdim, gayet de yerinde bir seçim oldu bence.


Cliff Burton 1962-1986 yılları arasında yaşamış olan bir bas gitaristtir. Metallica’yı Metallica yapan en önemli isimdir kanımca. Zira Metallica’yı Metallica yapan ilk üç albümde yer almış ve her anlamda gruba olağanüstü bir katkı sağlamıştır. O öldükten sonra Metallica farklı bir yola girmiştir ve günümüzde geldiği konumun temellerini atmaya başlamıştır. O yüzden Metallica tarihi Cliff ve Cliff sonrası olarak ikiye ayrılmalıdır bence ki ben öyle ayırıyorum.

Cliff, teknik olarak olağanüstü bir bascıydı. Parmaklarını olağanüstü bir şekilde kullanırdı ve sol el tekniği de bir o kadar sağlamdı. Tuşesi mükemmeldi, parmakla çalmasına karşına penayla çalıyormuşcasına tok ve temiz bir sound elde ederdi. Ayrıca kendine has bir tonu vardı Cliff’in. Bunu da bas üzerine Distortion ve Wah efekt pedallarını koyarak elde etmişti. Bu sayade o kadar baskın bir ton elde etmişti ki, bazı Metallica parçalarında baskınlık açısından elektro gitar ile yarışır hatta bazen elektroyu ezerdi; bknz: For Whom The Bell Tolls. Teknik demişken, elektro gitarda yapabilmenin bile hatrı sayılır bir gayret ile başarılabildiği Tapping tekniğini, bas gitarda yapardı. Mükemmeldi, gerçekten süperdi. Sadece bas gitar ve sonlara doğru davulun ona eşlik ettiği Anesthesia Pulling Teeth parçasını dinlemenizi tavsiye ederim, tapping olayını bas gitarda bitirmiştir o parçada. Ayrıca Orion var tabii bir de. Master of Puppets albümünden enstrumental bir parça. O kadar mükemmeldir ki bu parça, Cliff öldükten sonra müzikal dehasının en önemli göstergesi olarak akıllara kazınmıştır.

Cliff müzisyen kişiliğinin yanında harika bir insandı da. Uyuşturucu kullanmazdı ve tertemiz bir insandı. Sadece bira içerdi, onun dışında ne sigara ne uyuşturucu ne de kumarı vardı =). Harika bir insadı ya. Neyse, insanlığını boşverelim, yazının da sonuna gelelim, siz de Cliff ve olağanüstü bas gitar tekniğini yakından izleyin, buyrun (1:45′ten sonra ki kısımda ağıt yakıyor sanki, oraya dikkat) :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder