1 Nisan 2011 Cuma

Yeni Başlayanlar İçin Nietzsche

Günümüzde bir çok ergen tarafından bir numaralı model olarak seçilen ve sürekli belli konularda ön plana çıkartılıp üzerinden prim yapılan Nietzsche üstada yeni giriş yapmak isteyen ergen topluluklara kaynak olacak bir yazı yazmak istedim.

Nietzsche üzerinden prim yapabilmek için yapılması veya öğrenilmesi gerekenler sırasıyla şöyledir ve bunu sadece üç adımda öğrenebilir ve uygulayabiliriz.

  •  "Tanrı öldü" sözünü sürekli ön plana çıkartmak. Burada işin püf noktası bu sözü başka bir söz ile de destekleyerek göz boyama kat sayısını arttırmak, onu da şu şekilde yapıyoruz: Nietzsche şöyle der diyoruz ve akabinde şunu söylüyoruz "dünya üzerinde bulunan tüm kötü şeyler, nasıl iyi bir tanrıya mal edilebilir?". Evet, aferin başarıyoruz; zaten bunu söylemek direkt sizi bir bokmuş gibi gösterecektir.
  • Tabii tek bir bok üzerinden bir bok elde edemeyedebilirsiniz. Bu durumda ise üzerinde duracağınız şey Nietzsche'nin Böyle Buyurdu Zerdüşt kitabına atlamak olacaktır. Bu kitaptan konuyu açtıktan sonra da şöyle bir cümle kurarsanız bayağı bir boklar biliyormuşsunuz izlenimi yaratırsınız: "Nietzsche o kitapta verdiği öğütleri bir hikayenin içine yedirmiş ve okunabilirliği arttırmış. Zerdüşt karakterinin başından geçenleri anlatmış gibi gözükse de aslında kendi öğretilerini veriyor". Evet, şu an bayağı bir boksunuz.
  • Nietzsche'den yararlanılabilecek bir bakşa konu ise üst insan terimidir. Bu konu hakkında ufak çaplı bir araştırma yapıp, ne olduğunu kaba taslak öğrenip bunu karşınızdakine yedirirseniz tamamdır. Hatta direkt bknz olarak verdiğim şeye tıklayın ve sözlükten öğrenin bu terimi.

Yukarıdaki üç yolu izleyerek sanki Nietzsche hakkında yazılan tüm kitapları, Nietzsche'nin tüm kitaplarını ve bu konular hakkında yazılmış tüm anti tezleri okumuşçasına bir bilgi birikiminiz olduğu izlenimi bırakabilirsiniz. Bu da sizi karşı taraf için cool ve kültürlü bir kişilik yapmaya yetecektir. Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder