7 Mart 2012 Çarşamba

Kısıtlı IQ İçin İlgi Alanı Önerileri

Hepinizin bildiği üzere herkesin kendine özgü bir zeka kapasitesi var. Bu bağlamda kimimiz zeki bir birey olurken, kimimiz sırf kas gücünden ibaret salt düşük zekalı olabiliyoruz. Şöyle bir düşündüm, düşük ve kısıtlı IQ sahibi bireylerin hemen hemen yaptıkları şeyler de birbirine benziyor. İlgi alanı bakımından bahsediyorum tabii ki burada. Hoş, kısıtlı IQ ile tutunulabilecek ilgi alanları listesi yapmaya çalışacağım şu an.

Motorlu Araç Modifikasyonu
Düşük kapasiteli insanlar buna çok fazla önem verip bilgi sahibi olmaya kasıyorlar. Çok zeki ve zekası ile bir yerlere gelip lüks otomobillere binen ve aracına modifikasyon yapan adamlardan bahsetmiyorum. Hepiniz az çok aşina olduğu Tofaş Şahin modifikasyonu üzerine engin bir bilgi birikimi yapan; hatta bunu yaşam haline, kimi zaman yaşama amacı haline getirenler var.

Balık Tutmak
Dünyanın en ilkel avlanma biçimlerinden biri olan balık tutmak için çok özel bir insan olmanıza gerek. Şahsen balık tutmaktan zerre keyif almam. Ancak etrafımda gördüğüm kadarıyla insanlar çok fazla zevk alıyorlar bu aktiviteden. Bu yüzden kısıtlı IQ problemi olan insanlar için ömür boyu uğraşılası bir ilgi alanı olabilir.

Spor Fanatizmi
Oldukça sağlam bir Beşiktaş fanatiği olmama karşın, fanatizmi de kısıtlı IQ sahibi insanların yapabileceği bir ilgi alanı olarak görmekteyim. Sonuçta tek yapmanız gereken takımın maçını seyredip küfür etmek. Ve ömür boyu keyif alarak yapabileceğiniz bir şey. En yaygın ilgi alanlarından biri ayrıca.

Flüt Çalmak
En basit enstrümanlardan biri olan flüt, kısıtlı IQ sahibi insanlar için eşi bulunmaz bir ilgi alanı olabilir. Hem müzik yapmış oluyorsunuz, hem üzerindeki sayılı notayı bilseniz yetiyor, hem de über bir teknik gerektirmiyor. Zaten o kadar zor ve komplike bir alet olsa ilköğretim müzik dersleri bu enstrumandan ibaret olmazdı. 

Rosalinda tam bir efsane.
Türk veya Latin Dizileri Seyretmek
Bir dönem Türkiye'de oldukça yaygın olan bir türdü latin pembe dizileri. Ancak son zamanlarda gözle görülür bir biçimde azaldılar, hatta yok oldular. Bunun sebebi Türk dizilerin latin dizisi kafasında çekiliyor olmasından kaynaklanabilir? Latin dizilerinin en belirgin özelliği paso aşk ve entrikaların dönmesiydi. Şu an Türk dizilerinde olan durumun hemen hemen aynısı. Her neyse... Kısıtlı IQ sahibi insanlar ömür boyu bu ilgi alanı ile yaşayabilirler diye düşünüyorum. Pek de sıkılmazlar hani...

Küfürbaz gizemli rapci.
Rap Yapmak
Evet, müziği tür olarak aşağı görerek karıştırmak istemiyordum aslında ama duramadım yine. Kısıtlı IQ sahibi ve müzikal yeteneği sınırlı olan insanların bir numaralı barınağı günümüzde rap müzik. Her önüne gelen rap yapıyor. Rap müziği küçümsemiyorum, zamanında dinlemişliğim vardır, hatta şu an bile bazen açıp dinlerim ama amatör işler gerçekten çöp. Neyse, olsun. Kısıtlı IQ için ilgi alanı önerileri veriyoruz sonuçta, bu önerilerden biri de "rap yapabilirsiniz"...

Fotoğrafçı (?) Olmak
Son dönemde oldukça yaygınlaşmaya başladı ve bu listeye girmeyi sonuna kadar haketti fotoğrafçı olmak. Artık her önüne gelen bir fotoğraf makinesi alıp, börtü böcek fotoğrafı, çöpçü fotoğrafı, köylü çocuk fotoğrafı ve bir takım bu tarz fotoğraflar çekerek Facebook'ta kendi isimlerine açtıkları gruplarda bu fotoğrafları paylaşabiliyorlar. Kısıtlı IQ sahibi insanlar için oldukça basit bir yol bir şeylerin ucundan tutuyor gözükmek için.

Sanırım bu kadar geldi şimdilik aklıma. Belki ilerleyen zamanlarda yazıyı, yazı dizisi yapmaya karar veririm. Eğer öyle bir şey olursa Kısıtlı IQ İçin İlgi Alanları Vol. 2 yazısı ile karşınızda olacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder