13 Mart 2012 Salı

Luke Skywalker Neden Ezik?

Evet, Star Wars serisini tekrardan indirip izlemeye başladım. Serinin en sevdiğim halkası Episode III'yi izleyerek başladım ve akabinde VI'yı izledim. Bir tarafta Anakin Skywalker'ı, diğer tarafta Luke Skywalker'ı enine boyuna inceledim. Luke gerçekten çok boktan bir karakter. Her zaman hayatımda gördüğüm en overrated karakter olarak LOTR'dan Frodo'yu görmüşümdür, Luke ikinci sıraya yerleşti şu sıralar. Her neyse, Luke'u beğenen şahısların yazdıkları şeyleri okudum sözlüklerden. Azınlık aslında böyle düşünenler ama yine de bir kaç bir şeyler yazmak istiyorum.

Bu kıyaslamada Justin Bieber kılıklı Luke'un gerçekten hiç şansı yok.

Luke Death Star'ı yok etti, adamın hası...
1.50 boyu var, dağ gibi Darth Vader'ın
karşısına çıkmaya utanmıyor.
E arkadaş, Death Star'ı yok etti tamam da, taş atıp da kolu mu yoruldu? Düğmeye bastı, ateş etti; Death Star'ın da zaten canı götündeymiş herhalde hemen patladı. Sanıyorum ki Death Star zaten hem patlatmak hem de patlamak amacıyla tasarlanmış. Hem koca bir gezegeni yok edecek gücü var, hem de kıçı kırık bir uzay gemisinin saldırısı ile patlıyor. Olacak iş değil. Luke'un bu konuda artı bir değeri yok.

Luke güce dengeyi getirdi, babasının yapamadığını yaptı
Luke'un güce dengeyi getirdiği falan yok. Güce dengeyi getiren babası Darth Vader'dır. Çünkü Darth Sidious'u Luke değil Darth Vader öldürdü. Burada Luke'un payı doğru zamanda doğru yerde doğru duygu sömürüsünü yapmış olması. Bu da onu karizmatik değil, aksine yeto bir karakter haline getiriyor.

Luke Dark Side'a geçmeyi reddetti, babası gibi kötü olmadı
Babası Dark Side'a geçti, tamam da... Sikinin taşağının keyfine geçmedi adam. Yetim büyümüş Anakin, annesinin ölümü ile sarsılmış gençliğinde. Akabinde Jedi olacağı öngörülmüş, eğitimine başlanmış. Ama bir türlü Jedi konseyi ona güvenmemiş. Akabinde Padme'nin öleceğini, tıpkı annesinin öleceğini gördüğü gibi rüyasında görmüş. Padme'yi kurmak için yapabileceklerini düşünmüş, arayışa girmiş. Annesinin kaybettiği gibi onu da kaybetmek istemediği için psikolojik bunalım yaşamış. Konseyden dışlanmış. Bu sırada Darth Sidious ona Padme'yi kurtarma ve galaksiyi yönetme şansı vermiş. Adam Padme'yi kurtarmak için Dark Side'a geçiyor, akabinde güce olan tutkusu yüzünden kötüleşiyor hali.
Luke'a dark side teklif edildiğinde aklına
gelen memleketi ve bereketli toprakları.

Diğer tarafta Luke'un ise hiçbir derdi yok. Dark Side'a geçmesini söylediklerinde bile arkasında babası var, pencereye bakıyor uzun uzun. O sırada aklına gelen tek şey, kendi gezegenindeki tarlalar ve bilumum yabani hayvanlar.. Adamın derdi yok ki. Hadi Leia'yı düşünsün ve geçsin desek, Leia'lık bir durum yok. Sonuçta onu da kestirip atacak değiller, mutlaka Vader onu da Sidious'un huzuruna getirecekti. Luke düz kafa, hiçbir derdi yok tasası yok, Dark Side'a geçmeyi reddediyor. İyi bok yiyor. Gerçi geçse sevinirdim. Bu mal kazanacağına Dark Side kazansın dedirtiyor insana.

Luke o kadar güçlü ki, babasını bile madara etti
Luke babasının kolunu kesti, doğrudur. Ancak asıl nokta Darth Vader'ın eski gücünde olmayışıdır. Bunu da şuradan anlıyoruz, Sidious'un elektrik şokuna yaklaşık 3-4 dakika kadar dayanıyor Luke. Çünkü genç, dinç ve gücünün zirvesinde. Darth Vader ise Sidious'u aşağıya atarken çok kısa bir süre o elektrik şokuna maruz kalmasına rağmen direkt ölümle pençeleşmeye başlıyor. Hep Vader'ın Luke'tan daha güçsüz olduğunu düşünelim desek, öyle bir durum yok çünkü Sidious zaten Darth Vader'ın kendisinden bile daha güçlü olacağını öngörmüştü. Hal böyleyken, Luke güçsüz ve yaşlı babasını alt etmiş oluyor. Genç bir Anakin'e karşı bir dakika bile dayanamazdı.

Karizma budur.
Luke çok karizmatik yaa, hastasıyız
Buna söyleyeceğim tek şey, kocaman bir siktir git olacaktır. Ulan göz var nizam var, Luke nasıl karizmatik? Chewbacka bile daha karizmatik yemin ediyorum. Düz adam Luke, hiçbir numarası yok. Hele Anakin ile kıyaslayınca bildiğin keko gibi.

Luke çok seksi, babyface falan...
Çok seksi de ne oluyor? Adam koskaca üçlemeyi seks yapamadan tamamladı. Seks yapmayı geçtim, bir tane flörtü bile olmadı lan. Yok böyle bir adam cidden. Babası Anakin ise tam bir playboy'du. Kendisinden yaşça büyük olan bir prensesin gönlünü almayı başardı. Hatta ondan bir çocuk bile yaptı. Anakin her açıdan ezip geçiyor bu adamı. Ah Anakin, ah Padme. Böyle evlat düşman başına...

Son olarak
Luke'un şan ve şöhretine methiyeler düzen insanların çoğunlukla kullandıkları şeylere bir çırpıda cevapları yazdım. Gördüğünüz üzere Luke fazlasıyla ezik. Bitik. Yeto. Sümsük. Mal.

Yoda ve Obi-wan Kenobi'den eğitim alsam ben bile onun kadar iyi bir Jedi olurdum. Böyle babaya böyle evlat. Vallahi hiç yakışmıyor yaa. Allah allah...

1 yorum:

  1. Vader'ın elektriğe maruz kaldıktan kısa süre sonra can çekişmeye başlamasının altında hem düşünsel, hem de elektronik etmenler var.

    Vader'ın süiti, onu hayatta tutan bir takım elektronik parçalardan oluşuyordu. Zaten Luke diyor ya filmde "kaskını çıkartma, ölebilirsin" tadında bir şeyler. Mesela Vader, güç olarak imparator kadar, belki de daha güçlü olmasına rağmen bu kostüm yüzünden belli başlı güçlerden yararlanamıyor. 1 eli sağlam olmasına rağmen elektrik şokunu kullanamıyor.

    Bir de gücün aydınlık tarafına geçtikten sonra artık güç ile bir olmayı istiyor. O yüzden yaşamıyor, zaten bu yüzden görüyoruz kutlamalarda ve cesedinin yakıldığı sahnelerde güç ile bir olmuş halini. =)

    YanıtlaSil