6 Ocak 2011 Perşembe

AÖF Derslerine Gelen Öğrenci Modelleri

Evet arkadaşlar, bugün yine çok mühim bir konuyu sizlere aktarmak üzere "Kayıt Oluştur" sayfasına girmiş bulunmaktayım. Bildiğiniz veya bilmediğiniz üzere, hayatımda yaptığım en büyük hatalar listesine kafadan ilk 3 sıradan giriş yapabilecek bir eylemde bulunarak; AÖF dersleri için Eskişehir'e taşınmıştım. Tabii şu an bir hafta oldu daha geleli ve pek bir numarası olmadığı kanısındayız buraların ancak zaman ne gösterir henüz kestiremiyoruz. Neyse, şu ana kadar ki gözlemlerime dayanarak AÖF derslerine giren "öğrencilerin" bazı kriterler ışığında farklılık gösterdiklerini söylemek istiyorum ve bu farklı modelleri sıralamaya gayret göstereceğim.

1-) Uzak şehirden gelen mal
Bu model çoğunluktadır. Kocaman dersliklerin yüzde 80'i bu gruba mensup insanlarla doludur. Bu arkadaşlarımız örgün üniversite kazanamayıp, teselli ikramiyesi olaraktan AÖF için Eskişehir'e gelme planı yapmışlardır. Ev falan tutup, sırf haftada bir kaç saatlik dersler için buraya gelmiş olmaları, mallıklarının bir göstergesidir. İsraftan başka bir şey değildir bunların yaptığı. (Evet, biz de bu gruba mensubuz)

2-) Her şeyi not tutan inek
Akıl sır ermeyecek olan bir başka modeldir bu. Öğretim görevlisi herif çıkmış, venn şeması çizip kesişim kümesini gösterirken, bu arkadaşımız tahtadaki her şeyi deftere geçirir. İktisada Giriş dersinde slayt'ta gösterilen her şeyi deftere yazaraktan öğrencilik görevini sonuna kadar yerine getirir.

3-) Sevişmeye gelen modeller
Outdoor fantezilerini gerçekleştirmek amacıyla, sinema çıkışı bir uğrayalım düşüncesi ile geldiklerini düşünüyorum bunların. Ders ile uzaktan yakından alakası olmayan bu insanların tek odak noktası partnerleridir. Bir kişi de çıkıp "yavaş birader" demez bunlara, hatta zevk ile seyredenler bile mevcuttur.

4-) Sosyal mesaj vermeye kalkan model
Öğretim görevlisi şahsın anlattığı şeye karşılık, çok alakasız bir şey ile ortaya atlayıp tüm sınıfın desteğini alan bir tiptir bu. Aslında ne söylemek istediği anlaşılamasa bile gaza getirici hitabeti sayesinde tüm öğrenci güruhu tarafından desteklenmektedir.

5-) Ortam yapmaya gelen model
Örgün üniversite hasreti ile yanıp tutuşup, dışarda kaldığına üzülmek yerine "tutturduk aöf, gidelim bari belki karı kız bir şey düşürürüz" düşüncesiyle kendini dersliklere atan modeldir bu. Çoğu yavşak olmasının yanı sıra, çoğunlukla grup halinde oturmakta olan kızların çevresi bölgelere pusuya yataraktan onlara yakınlaşma planı güderler. Çoğu zaman da başarıya ulaşırlar.

6-) Çok bilmiş öğrenci modeli
Sınıfı çekilmez kılan insandır bu. En azından benim sinirlerimi fena halde bozuyor. İki farklı küme vardır ve bir elemanları ortaktır; hoca kesişim kümesinden bahsedeceği sırada bu çok bilmiş arkadaşlarımız kesişim kümesini önceden tespit edip bir hışımla atlayaraktan yüksek sesle cevabı söylerler. Bir bok yaptıklarını sanırlar çoğu zaman.

7-) Fotoğraf çektirmeye gelen öğrenci modeli
Evet, var. Yani davranışlarından bu anlaşılıyor bunların. Dersten önce başlıyorlar fotoğraf çekmeye, ders sırasında hoca bir şeyler anlatıyor bunlar hala fotoğraf derdinde, ara veriliyor dışarı çıkıp geliyorlar ve yine fotoğraf çekmeye başlıyorlar.  Hayır benim anlamadığım, hep de aynı şekilde, aynı poz verilerek çekilen fotoğraflar olması. Hatta bazen ön sıradaki arkadaştan yardım falan istiyorlar, zibilyon tane çektikleri fotoğraf yetmezmiş gibi.

8-) İpimle kuşağım sikimle taşağım modeli
Bir de bu var tabii. Eskişehir'in tanınan simalarından olduğunu hemen hissettirir. Kürsüye çıkar oturur, ona buna laf atar, herkesi tanır ve selamlaşır, sürekli kendi yaptığı aktivitelerden bahseder ve yerinde 2 dk durmaz. Göze batmaktan da öte şeyler sergiler. Artisttir.


9-) Oturmaya gelen model
Bu adamlara da akıl sır erdiremiyorum. Dersin başlamasına yarım saat kala geliyoruz sınıfa, oturuyorlar. Derste zaten oturuyorlar. Ara veriliyor, herkes dışarı çıkıyor; bunlar hala oturmaya devam ediyor. Ders bitiyor, herkes toparlanmaya başlıyor ve kapıya doğru yöneliyor, bunlar hala oturmakta ısrarcılar. Sonra "hadi kalkalım bari" diyip yol alıyorlar.


10-) Soru soran model
Bir şeyler öğrenmeye geldiği apaçık belli olan modeldir. Hocanın anlattığı şeylerin akabinde soracak bir şeyler bulur ve sorar. Tabii sınıfın büyük olması ile doğru orantılı olarak söylediği şeyi sadece kendisine yakın olanlar ve hoca duyar. İşin ilginç yanı soruya cevap veren hoca, arkadaşın ne sorduğunu sınıfa söyleme gereği duymaz ve sorulan soru bir muamma olarak kalır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder